Annorlunda stadier av LCHF dieten
LCHF kan vara besvärligt före man är i ketosis
De allra första dagarna på en kolhydratfattig kost kan upplevas som jobbiga. Vissa upplever stora besvär medans andra föga märker av omställningen alls. De första dagarna kan oxå förlänga på tiden samt bli till veckor. Då gäller det att vara genomgående och ha tålamod, för problemen försvinner snart.
Besvären man kan drabbas av inkluderar saker som
• Muntorrhet, avskyvärd smak i munnen
• Nedstämdhet
• Orkeslöshet
• Muskelsvaghet
• Huvudvärk
• Sötsug
• Trötthet
Som synes är det inga jätteallvarliga problem, men heller inte någon särskilt rolig upplevelse. Kan man så är det effektivt att kinesa bort mycket denna tid, eljest gäller det att blott härda ut. För vissa är det över på två dagar medan andra får dras med några av besvären i flertal veckor och detta beror mestadels på hur djup nere man var i sockerträsket innan man började med LCHF. I princip handlar det att komma över i fettförbränningsläge – ketos – genom att förbränna dom kolhydrater kroppen har lagrat upp som socker. Innan detta sker är man också hungrig som vid vanlig bantning, i varje fall sugen.
Grunderna i en LCHF-kost
Det kan tyckas invecklat att bilda sig vad man får samt inte får äta när man börjar med LCHF, men har man väl förstått grunden så är det uppenbart. Man får förtära
• Protein, dvs kött, fisk, ägg
• Fett, dvs olja, smör, grädde, majonnäs, fet yoghurt (minst 10 %)
• Ost (ju mer fett desto bättre)
• Ovanjordgrönsaker som kål, avokado, sallad, gurka osv.
• Nötter samt frön
• Bär, helst hallon
• Sötningsmedel som Stevia och den betydligt mer välsmakande Sucralose
Man skall undvika:
• Uppenbara kolhydrater som socker, mjöl, pasta,öl och mjölk, bannor samt potatis
• Gömda kolhydrater i halvfabrikat (ketchup är t ex laddat med socker!) kallade för glukos, stärkelsesirap, maltos och liknande
• Underjordgrönsaker som potatisar samt morot, kålrot går däremot ganska bra!
• Frukt, doch kan man äta vissa bär i rimliga mängder
• Lightvarianter av livsmedel, särskilt mjölkbaserade sådana – fettet är ersatt med socker
Saker som kompletterar LCHF
För att göra sin LCHF-kost lite mer dramatisk kan man krydda sitt vatten med bordsvattenaromer, man kan garnera sin LCHF-tårta med rosa jordgubbsgrädde, eller dricka mumsiga kaffedrinkar med smak av Hasselnöt eller choklad och någon droppe Sucralose för sötma. Aromhuset säljer mängder av smaker för vatten, fika, vispgrädde och yoghurt via sajten www.allt-fraktfritt.com.
Att vänja sig vid LCHF-mat och konstant blodsockerbalans
När man har hållit på med LCHF ett tag så vänjer man sig vid den nya maten. Man experimenterar med brödrecept, steker kolhydratsfria pannkakor samt baka LCHF-godsaker när något ska firas. Man saknar inget samt brukar till och med fryna på näsan åt smaklöst, vitt fralla, sliskigt socker samt näringsfri pasta och pizza. LCHF-mat är supernyttig, supergod samt utformad efter enkla principer. Har man väl vant sig så är man ofta fast för livet! Speciellt som man får mer energi genom att slippa blodsockersvängningar som gör en trött.
LCHF på restaurang och semester
Många upplever det som komplicerat att förtära enligt LCHF ute på krog eller utrikes på semestern, men egentligen är det inte det alls. Visst, går man på ett italienskt pastahak så antagligen det dyker opp vissa utmaningar, men så länge det finns kött på menyn så brukar det lyckas. Valfritt kött med gräddig eller smörig sås samt eventuellt lite grönsallad till och voila – en perfekt LCHF-måltid. På hamburgerbarer tar man blott dän brödet samt på pizzerian kan man beställa en kebabtallrik utan pommes.