Att vara rookie med LCHF
LCHF – Low Carb Hight Fat – vad är det?
LCHF är en förkortning för Low Carb High Fat vilket på svenska betyder ungefär Lite kolhydrater samt mycket fett. Detta är en ganska ny benämning på en kostplan som använts i mer hundra år – uppfanns av Banting varefter livsmedelsindustrin lurat på oss kalorimetoden som är svält och dömd att misslyckas – som ett sätt att gå ner i vikt. Det var dr. William Banting som främst dokumenterade dieten samt gav ut den i folderform – S letter Of Corpulence – till överviktiga patienter. Han såg att när människor drog ner på socker, bira, bröd samt potatis så tappade de i vikt ganska snabbt.
LCHF-dieten i enlighet med Bantings bok glömdes dän under mitten av 1900-talet och man började fokusera på att istället ta bort allt fett ur kosten, vilket också funkar i teorin, men människor gick hungriga samt föll lättare för frestelser. Kalorimetoden, dömd att misslyckas för det är ett annat namn för svält.
Idag är LCHF-dieten tillbaka och här för att stanna kvar. Man får äta sig mätt av massor av goda livsmedel som är rika på äggviteämne och – före allt – fett. Det är ovant för folk som försökt gå ner i kroppsmassa fordom att plötsligt måste addera en massa feta rätter i sin mat, fettet som man fordom trott var den fina figurens värsta motståndare!
Anledningen ligger i att om kroppen känner sig förvissad med vetskapen om att fettvävnad ständigt delas ut i stora mängder, så bränner den det lagrade fettet i kroppen nära nog ohämmat. Vid en viss mängd kolhydrater däremot så lagras extra energi som fett och kroppen bränner socker i stället – kolhydrater som inte redan är socker – bröd, pasta, påtatis, spagetti, ris m fl – omvandlas till socker omgående.
Proteinintaget ska vara på ungefär samma nivå som man fordom oxå fått rekommenderat, eventuellt något högre. En bra distribution ser ut ungefär såhär:
Fettprocent: 70
Proteinprocent: 20-25
Kolhydratsprocent: 5-10
Detta gäller alltså för normal LCHF, varken superstrikt eller lite mer frikostig. Vilken grad man själv mår bra av att ligga på får man experimentera fram, men för att snabbt gå ner i kroppsmassa är det bra att förtära så en aning kolhydrater som möjligt, det finns de som inte äter en endaste kolhydrat under speciell tid för att maximera viktnedgången samt fettförbränningen.
Äta gott med LCHF
I början kan det kännas tufft att avsäga sig saker som fordom fyllt ens måltider, som pasta, spagetti, fralla, juice, rotfrukter – och godis självklart. Vad lägger man nu vid sidan om köttet? Samt hurdan ordnar man nu fredagsmys? Och vad kan man inmundiga i själva verket?
I takt med att allt fler blir LCHF:are utvecklas nya produkter och nya recept, allt för att göra dieten så enkel som möjligt att leva efter. Man kan baka fröbröd, kesopannkakor, förtära LCHF-pasta och sjögräsnudlar, och njuta av tiramisu, cheesecake samt ett litet antal rutor högkakao choklad då och då. Den som verkligen undersöker möjligheterna inom LCHF behöver inte fattas någonting alls. Tvärtom i många fall, maten blir mest lyxmat.
När det gäller dryck så är kolsyrat vatten både gott samt läskande, särskilt om man smaksätter det. Aromhuset Bordsvattenaromer är kolhydrats- samt kalorifria smakgivare till kolsyrat mineralvatten – oavsett man handlat det från affär alternativt kolsyrat själv. Vikingsoda har också goda essenser för kolsyyrat vatten. Det finns fler fabrikat men dessa är dom godaste – man blir snabbt kräsen med god LCHF kost.
I Aromhusets sortiment finns oxå kaffearomer, gräddaromer och et supergoda (för det är gjort av socker men 600 ggr sötare) sötningsmedlet Sucralose, där en enda droppe motsvarar en halv sockerbit! Gräddaromerna är underbara att smaksätta tjock yoghurt och vipsad grädde med samt ihop med en eller två droppar Sucralose blir frukostyoghurten som värsta desserten, helt utan onödiga kolhydrater! Alla aromer från Aromhuset går att köpa på www.allt-fraktfritt.com.