Har du koll på vilka födoämnen som är tillåtna och inte i enlighet med Atkinsmetoden?
Atkinsmetoden är en sträng diet som kräver mängder disciplin samt motivation. Givetvis finns det födoämnen som bör undvikas för att dieten ska bringa så goda resultat som möjligt. Grundtanken med Atkinsmetoden är att dra ner på kolhydraterna, och i synnerhet dra ner på de snabba kolhydraterna. Det innebär att det krävs ett rejält reducerat intag av socker och även fiberfattiga produkter som innehåller mycket vitt mjöl.
Omkring 50-75% av kroppens energibehov bör komma från protein och fett och det återstående energibehovet från intag av kolhydrater.
En tydlig fördel är att det under de senaste åren har vuxit fram en ökad medvetenhet hos både konsumenter och producenter. I mataffärerna finns därför mer grovt bröd att finna, och sockerhalten i exempelvis yoghurt och i juicer har blivit mindre. Födoämnen som innehåller mycket fibrer såsom grönsaker, frukt, linser, bönor samt spannmål är visserligen bra i begränsade mängder men bör reduceras enligt Atkinsdieten. Det är betydelsefullt att hålla uppsikt över dessa födoämnens olika GI-värden.
Det krävs ju en viss mängd protein inom Atkinsmetoden. Därför är det fördelaktigt att inta ändamålsenligt protein som i huvudsak finns i vilt kött, avokado och fisk.