Sukralos – Undvik socker och baka sött ändå
I en tid då vi vill äta sött men inte vill få i oss socker så är olika sötningsmedel av högsta intresse. Det är likväl inte varje gång så lätt att hitta korrekt medel därför att de skilda varianterna har lite olika egenskaper och därmed passar olika ändamål. Med sukralos så får man ett sötningsmedel som i stort sett är fullkomligt utan kalorier. Detta är ett medel som kan användas för bakning men det är betydelsefullt att förstå hur man ska använda det på korrekt sätt.
Vad är egentligen sukralos och är det säkert att använda?
En anledning till att man gärna använder sig av sukralos för att söta skilda bakverk och livsmedel är att detta är ett medel som är sötare än många andra sötningsmedel och till med än vanligt socker. Man räknar med att sukralosen är fyra gånger sötare än aspartam som också används för att söta utan att tillföra kalorier.
Sukralosen framställs från helt vanligt socker, Man ersätter tre av OH-grupperna i sockermolekylen med kloratomer och så får man ett sötningsmedel som kommer med massor fördelar. En av dessa är att det kan användas i matlagning eftersom det går att hetta upp. Det är likaså därför som sukralosen är ett så bra val då du vill äta bakverk men hålla vikten.
Precis som med så mycket annat i livet så ska man icke förstora användandet av sötningsmedel men det finns ingen anledning till att vara rädd för sukralosen. Den är pålitlig att använda och det speciellt i bakverk och godis som man gör hemma.
Sukralos kan däremot vara svår att finna i butiker men finns på internet på allt-fraktfritt.se, Prisad.se, Tradera, Webhallen med flera.
Andra former av sötningsmedel som likaså kan vara av intresse
Den som börjar med en diet där socker skall uteslutas blir glad av att se att det finns gott om alternativ. Man kan söta maten med andra medel som till exempel erytritol som är en naturlig sockeralkohol (finns i päron samt melon) som används i åtskilliga kända sötningsmedel som till exempel sukrin. Om du testat sukrin i kaffet så kan hända du rynkar på näsan och det är ej så underligt, jämfört med sukralosen så är erytritolen icke lika stark.
Ett annat vanligt medel för sötning är xylitol som också har namnet björksocker. Detta är en annan form av sockeralkohol som till skillnad från erytritolen har en så god smak att den används flitigt i sockerfritt godis och tuggummi. Xylitolen är känd för att ha kariesmotverkande egenskaper och det är också därför som tuggummi med denna ingrediens rekommenderas av otaliga tandläkare som ett substitut till godis med socker.
Något som är fängslande med xylitolen är att den ej bara ökar på salivproduktionen i munnen. Den kan likaså hämma tillväxten av en del bakterier och det här kan resultera I att ett barn inte får öroninflammation!Bra sajt.
Det här kan vara bra att känna till om man är förälder till att barn som ideligen har besvär med öronen och som skulle kunna behöva något gott och nyttigt att motverka detta med.
Problemet med de flesta sötningsmedel är att de har kass smak. Stevia har en besynnerlig lakritsliknande bismak som massor tillverkare försöker dölja med att tillsätta smakämnen. Många sötningsmedel smakar kemikalier alternativt smakar så dåligt att man brukar blanda åtskilliga annorlunda i ett försök att få bättre smak. Somliga sötningsmedel tål ej värme eller minskar i sötma över kort tid, månader. Det som smakar bäst är Sukralose (som är kostnadskrävande) och näst bäst Erytritol.
Men hur nyttigt är det egentligen att kompensera sockret?
Det är ej längre någon hemlighet att vi får i oss för mycket socker så det är klart att det finns tydliga fördelar med att använda sötningsmedel som är utan kalorier och som är enastående för tänderna. Men man ska tänka på att det icke hela tiden är att förespråka de sockerfria produkterna. Det kan finnas andra ämnen som fenylalanin som brukar finnas i produkter med aspartam och detta kan vara farligt ifall man får i sig för mycket.